קבלת ויזה לארה"ב לאחר אסון התאומים – 15 שנה עברו מאז אסון התאומים, האם ארה"ב למדה לשמור על גבולותיה בצורה טובה יותר? האם גם היום איסלאמיסטים קיצוניים יכולים באותה הקלות להגיע לארה"ב ולבצע פיגוע ראוותני?
20.09.2016
לפני מספר ימים מלאו 15 שנה לאסון התאומים אשר התרחש ב 9/11/2001. תשומת לב כלי התקשורת בארה"ב הופנתה לסוגיית יישום המסקנות הנוגעות לביטחון פנים אמריקאי.
מה הם הצעדים שנקטו שירותי הביטחון האמריקאים מאז האסון על מנת למנוע את הישנות המקרה ועל מנת להפוך את ארצות הברית למקום בטוח יותר?
לדברי המומחים פרצת אבטחה אחת משמעותית לא נפתרה בכלל: היכולת של אזרחים זרים להיכנס לארצות הברית באמצעות ויזת תייר לארה"ב או ויזת עסקים קצרת מועד, מבלי לצאת.
הנושא עלה לסדר יום הציבורי וסדר יום של מעצבי המדיניות האמריקאית מיד לאחר אסון התאומים כאשר התברר שלפחות חמישה מהחוטפים חרגו בשהייה שלהם בארה"ב מהזמן המותר בויזה שלהם (overstay). הוועדה הממשלתית אשר עסקה בהפקת לקחים מהאסון, ציינה בראש הרשימה את סגירת הפרצה בנושא שהיית יתר החורגת מהזמן המותר.
בהתאם לכך, הוועדה המליצה לנקוט בצעדי מניעה והקונגרס האמריקאי העביר חוק הדורש הקמה ויישום של מערכת כניסה ויציאה ביומטריים לארה"ב אשר נועדה לשפר את המעקב אחרי השוהים הבלתי חוקיים כבר ב 2004. בפועל, המערכת לא הוקמה.
שהיית יתר overstay
כאשר אזרחים זרים מגיעים לארצות הברית, בכניסה למדינה הם מקבלים אשרה לתקופת זמן מסוימת (ברירית המחדל עבור ויזת תייר לארה"ב b1/b2 הינה שישה חודשים לרוב עבור אזרחים ישראלים). שלטונות אמריקאים מנהלים רישום של מועד הכניסה לשטח המדינה ומרבית המבקרים אכן עוזבים את גבולות ארה"ב במסגרת הזמן המותר להם על פי הויזה. לגבי אלו שלא עוזבים בזמן, קיים קושי לעקוב אחר תנועתם ברגע שהם נמצאים בשטח ארה"ב שהיא מדינה ענקית המונה אוכלוסייה של מעל 300 מיליון תושבים.
הקונגרס האמריקאי הציע פתרונות שונים עוד לפני הפיגוע, אך לאחר אסון התאומים כשהסתבר שהחלק מהמחבלים היו בשהיית יתר בשטח המדינה, כולם הבינו שהנושא בוער.
על פי הערכות של המחלקה לביטחון פנים האמריקאי, בשנת 2015 כ 416,500 מתוך 45 מיליון מבקרים במדינה במסגרת ויזות שאינן למטרות הגירה לא עזבו את המדינה, מה שמהווה פחות מאחוז 1.
המערכת הביומטרית המוצעת במידה והייתה מוקמת ומיושמת הייתה עוזרת לשלטונות אמריקאים להיות במעקב אחר יציאתם של אזרחים זרים אשר שוהים בשטחה ולא יצאו בזמן.
באילו פעולות הממשל נוקט היום?
מכיוון שהממשל לא יכול לעקוב אחר כל אחד ממאות האלפים השוהים הבלתי חוקיים, רשויות האכיפה מתעדפות את המעקב אחר אנשים מסוימים בהתאם למידת הסכנה לביטחון הלאומי שהם מהווים על פי רשויות ביטחון פנים אמריקאי.
כיום, כאשר רשות ההגירה והמכס כאשר מזהים מישהו בעל פוטנציאל סיכון לביטחון לאומי שנמצא בשהיית יתר בארה"ב, הרשות מודיעה לאחד מהמשרדים המקומיים שמאתרים את השוהה הבלתי חוקי. לעתים קרובות, מדובר במשימה קשה מאוד משום ששוהים בלתי חוקיים רבים אינם נשארים באותו המקום במהלך כל שהותם, למרות שהם מחויבים לדווח בבקשה לויזה היכן הם ישהו במהלך הביקור בארה"ב, בפועל הם משנים את מיקומם עוד הרבה לפני שהרשויות מתחילות לנסות לאתר אותם. נכון לעכשיו הרשויות משתמשות בכל הכלים העומדים לרשותם על מנת לאתר את השוהים הבלתי חוקיים כולל רשתות חברותיות דוגמת פייסבוק.
אמצעי נוסף אודות השוהים הבלתי חוקיים הוא מעקב והצלבה של מאגרי נתונים דוגמת מספר דרכון ושם, כאשר עורכים חיפוש ברישומי טיסות פנים בארה"ב, חברות השכרת רכב ועוד. מאז שנת 2006 הממשל מיישם את הפיקוח בכל הנוגע לכניסה למדינה, שזה כולל איסוף תביעת אצבעות במהלך הגשת בקשה לויזה על ידי מועמד. הקושי והבעייתיות טמונים בחלק של העזיבה של המבקר בארה"ב, מעקב אחר מקום הימצאו, תאריך יציאה ועוד.
מדוע המערכת הביומטרית עדיין אינה פועלת?
עוד בשנת 2004 הקונגרס העביר את החקיקה הנדרשת, עם זאת 12 שנים לאחר מכן המערכת עדיין אינה עובדת. מומחים טוענים שהקושי הטכנולוגי קרוב להיפתר לפחות בכל הנוגע למגיעים לארה"ב בטיסה. כולם מודים שהקמת מערכת ביומטרית מהסוג הנ"ל הינה משימה לא פשוטה במציאות והמרחק בין התיאוריה ליישם המערכת במציאות הוא רב. הקמת מערך שכזה מצריך גיוס אנשי ביטחון רבים נוספים, כמו כן האתגר בלתפעל מערכת כזאת מבלי להאט את קצב ההגעה העצום של מבקרים לארה"ב.
לאחרונה לפחות בפן הטכנולוגי הקושי מתחיל להיפתר. נכון לעכשיו. רשות המכס ובקרת הגבולות האמריקאים מתכננים ליישם מערכת ביומטרית חדשה בשדות התעופה ברחבי ארה"ב החל משנת 2018. בכל הנוגע לכניסות ויציאות קרקעיות מארה"ב למקסיקו המצב מורכב הרבה יותר משום שהוא יצריך הקמת מאות נקודות בקרה חדשות בנוסף על הקיימות.
מה אומרים על כך המועמדים לבחירות לנשיאות 2016?
דונאלד טראמפ העלה את הנושא לפני כחודש באחד הנאומים שלו בקרב קהל בוחרים באריזונה וציין כי השלמת מערך כניסות ויציאות ביומטריות לארה"ב עומד מבחינתו במיקום גבוה מאוד על סדר היום לכשהוא יבחר לנשיאות. לטענתו: "חצי מהמגרים הלא חוקיים בארה"ב הגיעו לארה"ב על סמך ויזה שאינה למטרת הגירה ופשוט החליטו להישאר. מעבר לאי ציות לחוק האמריקני, הם מהווים סכנה ממשית לביטחון הלאומי", כך לדבריו.
המועמדת הדמוקרטית "הילארי קלינטון" לא העלתה את נושא המערכת הביומטרית באופן מפורש, עם זאת על פי ההצבעות שלה בסנאט ניתן להסיק כי גם היא מכירה בחשיבות הקמת המערך הנ"ל.
תורגם ובוסס על סמך:
http://www.cbsnews.com/news/the-visa-loophole-thats-been-open-since-911
אולי יעניין אותך גם: הוצאת ויזה לארה"ב